Politiske begivenheder har været skyld i optøjer i store dele af Burkina Faso, men i de 10 plantagelandsbyer langt fra hovedstaden forløber kvindernes plantagearbejde uhindret – og deres parkiatræer gror stædigt uden hensyntagen til landets politiske situation. 

Der har siden et voldsomt oprør i 2014 været politisk udløste uroligheder i store dele af Burkina Faso. Efter 27 år under den samme præsident, gik burkinerne i november 2015 til valg for at vælge en ny præsident, og valget markerer en vigtig udvikling mod demokrati i Burkina Faso. Vores 10 landsbyer ligger langt fra landets større byer, og urolighederne har derfor ikke haft direkte indflydelse på hverdagen for de lokale. Men udviklingen mod et demokratisk styre kan sikre en fredeligere situation i landet, og kan desuden få indflydelse, når parkiafrugterne skal sælges og distribueres.

Landsbyernes kvinder har siden 2012 fået vigtig indsigt og know-how omkring plantagernes udvikling og vækst. Kvindernes hverdag involverer de daglige gøremål og pasning af plantagerne – og som parkiatræerne gror øges kvindernes viden om træerne og plantagearbejde. Landsbyerne har store forhåbninger for fremtiden, og her spiller plantagerne en stor rolle. Med forhåbningerne kommer engagement, og kvinderne har i nogle plantager allerede nu planer om at plante nye afgrøder i landsbyernes parkiaplanteskoler. Det er tanken at de nye afgrøder kan gro i skyggen fra parkiatræerne og landsbyerne kan på den måde øge udbyttet i deres plantager. Både mænd og kvinder hjælper til i plantagerne og projektet har ikke kun haft betydning for fremtidens økonomiske vækst, men har i høj grad også styrket kvindernes position i lokalsamfundene. Som projektet skrider frem er landsbyernes lyst til at tage ansvar for fremtidens udvikling en bærende kraft, og deres gåpåmod er inspirerende!

Sidste nyt fra SocieTrees frivillig-stab

På Treehugger-fronten i Danmark er der i 2015 også sket spændende ting. To nye Treehuggers er kommet til, og det må siges at de to små spirer har fået parkiatræer, soumbala og SocieTrees ind med modermælken. SocieTrees’ formand Mette, og næstformand Nadia har nemlig hver fået et lille nyt familiemedlem; baby Laurits og baby Philip. De to små drenge charmerede fra start, og vi er i SocieTrees glade for at byde velkommen til vores to nye Treehuggers.

I 2015 voksede SocieTrees desuden med endnu et medlem. Vores nyeste Treehugger, Jette, har erfaring inden for kommunikation og marketing, og hun skal sammen med resten af SocieTrees-holdet arbejde med kommunikation og de kommende oplysningsprojekter i Danmark. For Jette handler arbejdet i SocieTrees om at give lokalsamfundene de nødvendige værktøjer til selv at skabe udvikling og en lysere fremtid; “SocieTrees hjælper de lokale med at bruge naturens egne ressourcer til at skabe udvikling. Da jeg første gang hørte om projektet og om alle de mange fordele som parkiaplantagerne har, var jeg solgt – her var et projekt, som jeg gerne ville være del af!”

Vi ser frem til at tage hul på 2016, og vi glæder os til at dele historier om landsbyernes arbejde og de danske projekter med jer.