HVOR

afrikaburkina-2

Burkina Faso ligger i det vestlige Afrika, og her samarbejder SocieTrees med 10 kvinder fordelt på 10 landsbyer i den sydvestlige del af landet. Projektet har basis i plantager med den lokale træsort Parkia Biglobosa.

Afrika er det næststørste kontinent i verden, og det er faktisk så stort at både Kina, USA og Indien kan være på det afrikanske kontinent samtidig. Derfor er der også stor forskel på klimaet, og dette har betydet, at der er stor forskel på, hvordan afrikanerne lever i de forskellige regioner, hvilket ses tydeligt på deres mangfoldige kultur.

Burkina Faso ligger i Vestafrika og strækker sig fra den varme og tørre Saharaørken i nord til stepperne mod syd. Dette betyder at dele af landet er særligt sårbare over for tørker i området, da Sahara-ørkenens varme og tørre klima allerede udfordrer de lokale.

Navnet Burkina Faso betyder ‘værdighedens land’ og landets kultur og tro er baseret på animistisk levevis og traditioner med indflydelser fra forskellige religioner, særligt muslimsk og kristen tro. I de 10 landsbyer, vi samarbejder med, bor de forskellige trosretninger side om side, og fejrer endda helligdage sammen. Derfor er trosretninger og religioner ofte en blanding af traditionel animistisk tro og nyere religiøse indflydelser.

Klimaet i Burkina Faso er tørt og hårdt, og især i den nordlige del af landet er tørker en trussel som kan få store konsekvenser for lokalbefolkningen. Derfor er landet afhængigt af stærke afgrøder som kan klare tørken, og en af de afgrøder er træsorten Parkia Biglobosa, som SocieTrees landsbyerne benytter i deres 10 plantager.

Og Parkia træerne kan mere end blot overleve i de hårde omgivelser; de har næringsrige superfrugter, som har et højt fedt- og proteinindhold, der kan erstatte kød i madlavningen for de lokale. Træernes bark og rødder bruges desuden til medicinske formål, og trætoppens nye skud og mindre blade bruges i supper og salater.

I den vestlige del af landet er kvinderne specialister i at benytte Parkiafrugterne – de laver soumbala-kugler af bælgene, som benyttes i madlavningen og tilfører vigtig næring.

Læs mere om Parkiatræet her.

Er du nysgerrig på at vide mere om levevilkårende så se filmen om en dag i en Karaboro kvindes liv: